Er is iets veranderd bij de toekenning van het Belcampo Stipendium. Vroeger werd de nietsvermoedende winnaar gebeld met het verzoek of hij de prijs wilde accepteren, deze keer is ervoor gekozen om een nominatieronde in te bouwen. De genomineerden zijn:

Uit het persbericht:
Peter Middendorp (1971) studeerde Geschiedenis en Journalistiek in Groningen en schrijft onder andere columns voor de Volkskrant. Daarnaast schreef hij een verhalenbundel en drie romans: Noordeloos (2002), Amateur (2005) en Vertrouwd voordelig (2014). Volgens de jury schrijft hij spannend en droogkomisch.

Janneke Holwarda (1953) volgde een opleiding aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Het Colofon en de schrijversvakschool in Amsterdam en Groningen. Ze is trainer, actrice en auteur. Ze publiceerde de romans Zeesteen (2010), Maan op de heenweg (2013) en Zo zijn wij niet (2015). Volgens de jury heeft Holwarda een ingehouden, sobere stijl, die sfeer ademt. Haar werk is literair en kent een mooie gelaagdheid.

Erik Nieuwenhuis (1964) studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine Schrijver & Caravan. De schrijvers publiceerde drie romans: Een gat in de lucht (2010), Man van de wereld (2012) en Ben (2016). Ook schreef hij columns in het tijdschrift Tzum (klopt niet helemaal, hij schrijft ze voor deze website). In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. Volgens de jury is deze genomineerde een groot stilist met prachtige ideeën en gedachte-experimenten.

De genomineerden zijn geselecteerd door een jury, bestaande uit Ronald Ohlsen (winnaar 2014), Koos Dijksterhuis (bioloog, socioloog en schrijver) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen).

Eerdere winnaars van het Belcampo Stipendium, een werkopdracht die wordt verstrekt door de Provincie Groningen, zijn onder meer Louis Stiller, Nanne Tepper, Anneke Claus en Jan Glas.

(foto: Bilsen, Joop van / Anefo, CC BY 4.0)