Gisteravond werd in een overvolle zaal in de Tolhuistuin te Amsterdam de 65e verjaardag gevierd van schrijver A.F.Th van der Heijden. Hoewel hij vanaf nu pensioengerechtigd is, gaf de auteur te kennen nog lang niet de pen neer te leggen. Een cyclus als De Tandeloze tijd mag wat hem betreft zijn leven lang met hem mee blijven groeien en blijft dientengevolge per definitie immer onvoltooid. Wel voegt hij deze dagen maar liefst twee delen aan die cyclus toe: het vooralsnog slechts voor kapitaalkrachtige verzamelaars, in bibliofiele editie, verschenen Kastanje a/d Zee, en het voor alle fans te bemachtigen kloeke boek: Kwaadschiks. 1300 Pagina’s waarmee de lezer zich kan terugtrekken voor een flink weekendje bingereading; comalezen in goed Nederlands.

De avond, gepresenteerd door Van der Heijdens redactrice Mariska Kleinhoonte van Os, was sfeervol en warm. Jamal Ouariachi sprak de jarige toe, onder meer over het feit dat hij tijdens hun eerste ontmoeting letterlijk steil achteroversloeg, Oene van Geel en Mark Haanstra voerden de compositie Tonio van Theo Loevendie uit, Jeroen van Kan ondervroeg de auteur en echtgenote Mirjam Rotenstreich las een hilarisch moment voor uit een vroege liefdesbrief van haar man. Pierre Bokma, die de rol van de schrijver speelt in de verfilming van zijn roman Tonio, las als verrassing een fragment uit Kwaadschiks voor waarna de auteur werd toegezongen door een enthousiaste menigte vrienden en bekenden onder wie vele collega’s.

Dolf Verlinden was erbij en maakte een fotoreportage.

Van der Heijden met zijn redactrice Mariska Kleinhoonte van Os

De meester spreekt

Vraaggesprek met Jeroen van Kan

De compositie 'Tonio' van Theo Loevendie, uitgevoerd door Oene van Geel en Mark Haanstra

Pierre Bokma leest formidabel voor uit Kwaadschiks

Acteur Pierre Bokma met zijn alter ego

Het echtpaar Van der Heijden
Zowel in de compositie van Theo Loevendie als in de woorden van Mirjam Rotenstreich was hun zoon Tonio aanwezig.

Mirjam Rotenstreich spreekt haar echtgenoot toe

Naast twee delen Tandeloze Tijd werd ook een aan de auteur gewijd nummer van De Revisor ten doop gehouden

Van der Heijden snijdt zijn verjaardagstaart aan

Het publiek onder wie veel collega-schrijvers
Op de feestavond waren tal van collega-schrijvers aanwezig onder wie Cees Nooteboom, Jan Siebelink, Thomas Verbogt, Hagar Peeters, Guus Bauer, Rob Schouten, critici als Arjen Fortuin, Arjan Peters en Elsbeth Etty en tekenaar Dick Matena.

Ouariachi, het echtpaar Van der Heijden en minister Bussemaker

Jamal Ouariachi, A.F.Th., Mirjam Rotenstreich en minister Jet Bussemaker

(foto’s © Dolf Verlinden)