Zojuist heeft uitgeverij Atlas Contact bekend gemaakt dat schrijfster Helga Ruebsamen is overleden. Ze is 82 jaar geworden. Ruebsamen brak bij het grote publiek door met haar roman Het lied en de waarheid waarvoor ze de F. Bordewijk Prijs ontving. De roman was gebaseerd op haar jeugd in Nederlands-Indië. Rubsamen was ook een groot verhalenschrijfster met een voorliefde voor mensen die bewust aan de zelfkant leefden.

Directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm schrijft:

We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur. Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot. Ik ben er trots op haar uitgever te zijn en ervaar haar overlijden als een groot verlies, zowel voor mij, voor de uitgeverij als voor de Nederlandse literatuur.

In 1964 debuteerde Ruebsamen de verhalenbundel De Kameleon.

Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. In 2014 was te gast bij Hier is… Adriaan van Dis (de speciale DWDD-uitzending); door dit optreden kwamen haar boeken weer terecht in de bestsellerlijst. Het is haar laatste publieke optreden geweest.