Ronald Giphart sprak vanmiddag in het programma Nieuws BV met taalkundige Henk Wolf over het boek Een meerkoet in mijn oog. Bij Wolf vloog vorig jaar een meerkoet dwars door de voorruit van zijn jeep in zijn oog. Hij was de eerste tijd blind, kon toen langzamerhand weer goed zien met zijn linkeroog en toen gebeurde er ook nog een klein medisch wonder met zijn rechteroog.

In het gesprek werd duidelijk dat Giphart zelf aan een erfelijke oogziekte lijdt: maculadegeneratie. Dat is een oogziekte die zich pas op latere leeftijd openbaart en waarbij het centrum van je blikveld vertroebeld wordt en je alleen langs de rand van je blikveld kunt zien. Lezen, autorijden en tv-kijken worden op den duur onmogelijk.

Ronald Giphart zet zich sinds dit jaar als amabssadeur in voor het Oogfonds.

Het boek Een meerkoet in mijn oog wordt morgen gepresenteerd. Luister (en bekijk) het gesprek tussen Giphart en Wolf hier na.

In Een meerkoet in mijn oog staat ook een recept om meerkoeten te bereiden.