De Leescoalitie (een samenwerkingsverband tussen literaire organisaties) heeft bekendgemaakt dat Ronald Giphart het Nationale Voorleeslunchverhaal 2023 schrijft. Hij zal het verhaal zelf voorlezen, op vrijdag 6 oktober om 12.15 uur op NPO 1. Het is die dag Nationale Ouderendag. Het voorleeslunchverhaal is dan ook gericht aan ouderen, en moet laten zien ‘dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn’, aldus de Leescoalitie.

De Nationale Voorleeslunch vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Eerdere schrijvers van het voorleesverhaal zijn Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah (2022), Mensje van Keulen (2021), Kees van Kooten (2020), Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).

Overigens zal Gipharts verhaal op 6 oktober ook voorgelezen worden door andere bekende en onbekende Nederlanders. Zij doen dit in zorginstellingen en bibliotheken, opdat ‘zoveel mogelijk ouderen op Ouderendag kunnen genieten van een mooi verhaal’.