Opschepper

‘Op een feest pas vertelde een man me dat hij heel veel las. Anna Karenina kwam ter sprake. Vond hij een goed schrijfster, las-ie al veel van,’ tweette romancier Roman Helinski onlangs. Directe aanleiding was de column waarin ik schreef dat ik pas nu, nadat ik enkele duizenden boeken gelezen heb, het idee heb dat ik iets afweet van literatuur. Met de nadruk op ‘iets’. Helinski deed alsof ik zat op te scheppen, en tweette zijn Anna Karenina-tweet. ‘Als je wekelijks twee of drie boeken leest, dan ben je na 35 jaar wel een paar duizend boeken verder,’ antwoordde ik. ‘Steinz telde meen ik eens al zijn gelezen boeken en kwam tot 2500,’ schreef Helinski en wie heeft er ooit meer boeken gelezen dan Pieter Steinz, die de hele wereldliteratuur met elkaar kon verbinden?

Sinds 1985, ik studeerde nog, houd ik bij wat ik lees. De telling is wat particulier: dichtbundels tellen niet mee, de boeken die ik voor de uitgeverij moet redigeren ook niet, de boeken die ik zelf schreef ook niet, sommige non-fictie-boeken niet (studieboeken), andere weer wel (Douwe Draaisma, Frank Westerman) en als je alles bij elkaar optelt, dan kom je op 3354. Helinski vertrouwde de boel niet: ‘Ik begin te denken dat je meer boeken las dan Alberto Manguel.’

Ik ben bang dat ik, voor iemand die recensies schrijft en colleges literatuur geeft, nog aan de lage kant zit. Op de site van essayist Alberto Manguel word ik bevestigd in dat oordeel. Hij heeft een lijst van 100 favoriete boeken, waarop overigens 216 boeken staan. Slecht één Nederlander staat op die lijst: Cees Nooteboom met In the Mountains of the Netherlands. Van die lijst moet ik nog zeker 180 boeken lezen en daarnaast ook nog de twee romans van Roman Helinksi. Ik zie nu al uit naar mijn pensioen. Manguel woont sinds 2000 in Frankrijk met zijn partner. Ze hebben een huisje waar zijn 30.000 boeken staan! Dat zijn pas aantallen. Als ik in dit tempo doorlees, dan heb ik die 30.000 boeken uit als ik 358 jaar oud ben. Bid voor me.

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 3 december 2016.