Waarschuwing

Het lezen van de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden kan leiden tot een hernia. Ik kan het weten, want onlangs interviewde ik de schrijver in de Der Aa-kerk in Groningen. Een mooie middag waarop bijna tweehonderd mensen afkwamen die twee uur luisterden naar een interview. Het was het beste antwoord op mensen die beweren dat literatuur elitair is. Met de juiste schrijver en een goede pr-adeling lukt het om een volle zaal mensen te lokken naar een inhoudelijk gesprek over boeken.

Ik had zeven dagen om de roman Kwaadschiks te lezen, normaal geen probleem, maar deze roman telde 1280 bladzijden en dan is het toch aanpoten. Het werd een dagtaak: zitten en lezen. De maandag na het interview voelde ik het al: mijn linkerbeen deed zeer, mijn rug zat op slot. In de loop van de week werd het steeds erger. Ik kon niet meer zitten of liggen, zelfs de maximale hoeveelheden paracetamol en ibuprofen hielden de pijn niet meer tegen. Afgelopen zaterdag smeekte ik de doktersdienst om zwaardere medicijnen. Die kon ik, nadat ik drie keer al mijn klachten telefonisch had opgelepeld, eindelijk halen. Afgelopen maandag duwde en trok mijn fysiotherapeut zolang aan mijn lichaam tot ik ergens in mijn rug vijf keer plop hoorde. Zijn diagnose: geen hernia, maar vijf vaste ruggewervels met wellicht een ontstoken pees of een slijmbeursontsteking. Het is allemaal de schuld van A.F.Th. van der Heijden. Daarom zou ik willen pleiten om, net als op pakjes sigaretten, romans te laten vergezellen van waarschuwingen. Om de laatste Van der Heijden zou een buikbandje moeten met de tekst: ‘Kan ernstig rugletsel veroorzaken. Slechts in kleine dagelijkse hoeveelheden tot je nemen.’

Waarschuwingsbuikbandjes zijn veel beter dan die obligate blurbs van BN’ers die ons vertellen welk boek deze week weer een meesterwerk is. Je moet je onderscheiden. Bij het oeuvre van Jan Wolkers: ‘Werkt plotseling optredende heteroseksualiteit in de hand.’ Bij de boeken van Abdelkader Benali: ‘Kan leiden tot ademhalingsproblemen bij boze, witte mannen.’ Bij het werk van Arthur Japin: ‘Niet voor cynici. Leidt tot dromen.’

Afschrikken, dat wordt de verkoopmethode van 2018.

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 10 december 2016.

(Foto: © Giny Backers)