Afgelopen vrijdag schreef Arjen Fortuin in zijn column in NRC Handelsblad dat wat hem betreft de ‘oormerken’ voor de P.C. Hooft-prijs best wel afgeschaft mogen worden. Nu wordt de prijs steeds afgewisseld per genre: proza, poëzie en essay. Vooral die laatste categorie is wellicht wat overbedeeld, aldus Fortuin:

Want hoe literair is de geweldige socioloog Abram de Swaan (2008) eigenlijk? En moesten Arthur Lehning (1999), Sem Dresden (2002) en Frédéric Bastet (2005) alle drie de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs krijgen? Terwijl bijvoorbeeld Marga Minco (96) ’m nog steeds niet heeft. J.J. Voskuil, Doeschka Meijsing, Tip Marugg, Willem G. van Maanen en Helga Ruebsamen stierven zonder het beeldje van P.C. Hooft.

Toen het bestuur van de P.C. Hooft-prijs afgelopen maandag vergaderde over de voordracht van de jury, voorafgaand aan een telefoontje aan de winnaar Bas Heijne, is er waarschijnlijk gesproken over de column van Fortuin die prominent op tafel ligt, als we de foto die bestuurslid Ruben van Gogh maakte nauwkeurig bestuderen.

Tzum vroeg aan bestuurslid Aad Meinderts of er een verandering zit aan te komen. Het antwoord is kort en helder.

Alles blijft zoals het is.