Bloedend hart, het achtste deel in de Tzum-reeks werd gisteren gepresenteerd in een volgepakt Café Frieda in Amsterdam. Als Tzum mogen we ons gelukkig prijzen dat een krant als, pak hem beet, de Volkskrant of NRC Handelsblad Nieuwenhuis nog niet binnen boord heeft gehaald en dat hij in de tussentijd voor ons literaire blog reeksen columns schrijft. Na Huis van Bewaring is Bloedend hart opnieuw een persoonlijke serie geworden, maar dan gekoppeld aan Nederlandstalige hits vanaf zijn geboortejaar tot en met nu (de laatste tien columns zijn alleen in boekvorm te lezen en staan niet op onze site). Een beetje nostalgie af en toe, maar geen sentimentaliteit, nou ja, als het moet dan ook maar lekker rauw sentimenteel. Maar vaak in volle bewondering voor de teksten.

Op de presentatie zei Nieuwenhuis dat er altijd op Nederlandstalige hits werd neergekeken, maar dat dat dedain of de schaamte voor wat je stiekem mooi vindt volledig onterecht is: we kennen prachtige teksten. Het eerste exemplaar werd gegeven aan Bert Snelders, die meeschreef aan het nummer Bloedend hart van De Dijk. Een van de mooiste Nederlandstalige hits, aldus Nieuwenhuis.

De Sallander Erik Nieuwenhuis zong vervolgens in een ontzettend plat Amsterdams accent ‘Twee motten‘ van Dorus en ‘Ik voel mij zo verdomd alleen‘ van Danny de Munk. Meestergitarist en ukelelespeler Robbie Mulders begeleidde de schrijver die een tweede carrière als volkszanger voor zich zag.

presentatie-nieuwenhuis

Daarna volgde nog een verrassingsoptreden van Bert Snelders die drie muzikanten had meegenomen voor een eigen uitvoering van ‘Bloedend Hart’ en ook nog ‘Tijd genoeg‘ van de collega’s van Doe Maar. En ja, toen was iedereen die net als schrijver dezes in de jaren tachtig verliefd was op Ernst Jansz ook reddeloos verloren.

Bloedend hart ligt vanaf volgende week in de winkel. De papieren versie kost € 15,-, de digitale € 7,50.