Ze was ooit actief voor de SP, maar voor de komende verkiezingen staat Anja Meulenbelt achter Artikel 1, de kersverse partij van tv-presentatrice Sylvana Simons. Op haar Facebookpagina licht Meulenbelt haar keuze toe.

Ik hoor het vaak, waarom gaat ze niet gewoon bij – vul de partij maar in. Iedereen die dat zegt onderschat geweldig hoe dat werkt. Je stapt niet zomaar een partij binnen met de mededeling ik ben Sylvana, ik wil meer doen tegen racisme, en jullie lijken me wel een leuke partij. Geen van de drie linkse partijen hebben in de afgelopen jaren voldoende aandacht gehad voor het groeiende protest onder de zwarte bevolking, nadat ze ook te weinig aandacht hebben gehad voor de groeiende islamofobie. Ook hebben geen van die partijen eens kritisch naar de eigen gelederen gekeken en gezien dat ze nog steeds overweldigend wit zijn. Dat zegt dus al dat ze niet wezenlijk geïnteresseerd waren. Ik spreek nu vooral over de SP, omdat ik die van binnenuit ken: die hebben bewust besloten niet meer mee te doen aan demonstraties tegen racisme of acties tegen islamofobie. En ik heb het iemand aan de top horen zeggen: racisme heeft voor ons geen prioriteit. De reden is niet openbaar, maar kan ik raden: dat is dat de partij bang is dat ze teveel stemmen aan de PVV verliezen als ze zich engageren met de strijd tegen zwart racisme en islamofobie.

Wanneer het Sylvana al gelukt zou zijn om een partij binnen te stappen en ook nog op een verkiesbare plaats terecht te komen had ze zich vervolgens aan de partijdiscipline moeten houden die er voor zou zorgen dat ze niets had kunnen zeggen zonder toestemming van de fractie en ze binnen de lijnen van het partijprogramma had moeten blijven – die van racisme geen prioriteit maakt. Op dit moment is zij de enige politica die openlijk en duidelijk stelling neemt tegen racisme, en tegen de andere vormen van uitsluiting en discriminatie. Daar is geen andere politieke plaats voor dan die ze nu zelf schept. En ook als het een partij zou zijn die klein blijft, dan is het nog een hele belangrijke stem, en een aansporing aan de andere partijen om er nu eindelijk eens serieus wat aan te doen.

Het is heel goed mogelijk dat dat nog niet lukt bij de eerste gooi in die richting, maar de statement die ze maakt, daar sta ik helemaal achter. Ik verbind daar graag mijn naam aan.