Vanaf dinsdag kunnen boekhandelaren weer stemmen op hun favoriete boek van het jaar. Wie de meeste stemmen vergaart wint de Boekhandelsprijs, een lovenswaardig initiatief dat in navolging van buitenlandse voorbeelden sinds enkele jaren ook in Nederland is doorgevoerd. Er werd ook een lijst meegestuurd van tien boeken waarop gestemd kon worden en één vakje werd leeg gelaten opdat boekhandelaren ook nog een eigen keuze konden maken. Op de site van de Boekhandelsprijs mag je als boekhandelaar drie keuzes aangeven en elke keer komt dit lijstje tevoorschijn.

Een longlist dus, maar dat schijnt niet te kloppen, want op de Facebookpagina voor boekenvakkers is inmiddels een enorme discussie losgebarsten over het lijstje, dat slechts een lijstje met suggesties is.

Maar waarom zouden boekhandelaren suggesties nodig hebben?

Diverse media, waaronder Tzum, hadden inmiddels een bericht gemaakt over de ‘longlist’. Die hadden het volgens initiatiefneemster van de prijs Gerda Aukes allemaal fout begrepen.

De boekhandelaren werden inmiddels benieuwd hoe dat lijstje dat geen longlist was maar een geheugensteuntje dan tot stand was gekomen.

En dan is is er vast weer iemand die vindt dat anderen zeiken. En Gerda Aukes krijgt behoefte aan een grote kerstboodschap.