In het najaar van 2020 moet hij in de winkels liggen: de biografie over Joost Zwagerman. Vanmiddag is bekend gemaakt wie de biografie zal schrijven: Maria Vlaar.

Vlaar, freelance literair journalist, recensent en interviewer voor onder meer De Standaard en literaire festivals, heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse letteren – en begint haar werkzaamheden als biograaf meteen komend jaar.

Schrijver Joost Zwagerman pleegde in 2015 zelfmoord. Hij had de ziekte van Bechterew en leed aan zware depressies. In dat jaar had hij zijn archief al overgedragen aan het Letterkundig Museum en een overstap bekendgemaakt van De Arbeiderspers naar Hollands Diep. Bij de laatste uitgeverij verscheen postuum de dichtbundel Wakend over God.

De biografie zal bij Zwagermans oude uitgeverij De Arbeiderspers verschijnen.