Het gesprek dat Jannetje Koelewijn met Heleen van Royen had voor NRC Handelsblad gaat voornamelijk over de documentaire Het doet zo zeer over haar dementerende moeder. Het interview gaat kort over de zelfmoord van haar vader, dat voor een deel voorkomt deel in het semi-autobiografische De gelukkige huisvrouw. Van Royen is fel gekant tegen de cultus rond zelfmoord en plaatst ook kanttekeningen bij euthanasie. Over de zelfmoord van Joost Zwagerman zegt ze:

Het is lelijk als mensen er zelf een eind aan maken. Joost Zwagerman, die dezelfde mening was toegedaan – toen hij eruit stapte voelde ik me zo genaaid. Wat flik je me nou? Hij had me erover geïnterviewd, want hij voelde zich ook het kind van een zelfmoordenaar, al had zijn vader alleen maar een poging gedaan. En nou kon die vader zijn zoon begraven. Echt niet cool.

Zwagerman interviewde Heleen van Royen voor Door eigen hand, een boek met essays over zelfmoord en gesprekken met nabestaanden van mensen die zelfdoding hebben gepleegd.

De documentaire Het doet zo zeer gaat komende week in première op het International Film Festival Rotterdam. Het complete interview met Van Royen staat hier.