Vorig jaar hadden we niet veel voorspellingen goed, maar we denken dat we dit jaar veel beter zullen scoren.

* Daniëlle Serdijn sleept ex-werkgever voor de rechtbank vanwege de rubriek waarin boeken worden gerecenseerd op grond van de eerste tien bladzijden. ‘Dat was mijn format!’ aldus de voormalige recensente.

* Gerard Joling blij verrast met Nobelprijs voor Literatuur. Vooral de zinnen ‘Maak me gek, maak me gek met je mond, maak me gek, ja de vonken die vliegen in het rond,’ maakten diepe indruk op de jury.

* De P.C. Hooftprijs 2017 gaat naar Menno Wigman.

* Kluun maakt overstap naar Lebowski bekend nadat nieuwe roman geen verkoopsucces blijkt te zijn.

* Rechter stelt Daniëlle Serdijn in het gelijk. Sir Edmund start nieuwe rubriek waarin een korte recensie geschreven wordt aan de hand van de achterflap.

* ‘Ho, ho!’ zegt Daniëlle Serdijn.

* Boekenbal vindt dit jaar plaats in De Arena. ‘Voelen al die schrijvende voetballers zich ook eens thuis,’ verklaart een opgewonden Eppo van Nispen.

* R.A. Basart wint Libris Literatuurprijs 2017.

* Gerard Joling laat weten dat hij niet bij de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur kan zijn. ‘Ik heb er de kracht niet voor.’

* Das Mag krijgt Bol.com op de knieën. Andere uitgeverijen durven nu ook gezamenlijke vuist te maken.

* Geheime seksorgies Mark Tuitert schokken schaatswereld. Bezoekers kijken na onthullende biografie heel anders naar lycra schaatspakken.

* Dankzij boze tweet van Sylvana Simons wordt Guggenheimer koopt een neger van Herman Brusselmans een regelrechte bestseller onder GeenStijl-reaguurders.

* Nieuwe opzet Boekenbal was groot succes, zegt Eppo van Nispen.

* In mei wordt bekend dat Remco Campert al drie jaar gebalsemd is.

* 2017 wordt het jaar van de comeback van Anna Blaman.

* Rechter stelt Daniëlle Serdijn in het gelijk. Sir Edmund start nieuwe rubriek waarin een korte recensie geschreven wordt aan de hand van voorkant, terwijl je die op 100 meter afstand bekijkt.

* ‘Het moet toch niet gekker worden!’ zegt Daniëlle Serdijn boos voordat ze een kort geding aanspant.

* Memoires van Willem Holleeder met woordspelerige titel Je-zus minder groot succes dan gedacht.

Guggenheimer koopt een neger van Herman Brusselmans wordt veel aangeboden op Marktplaats. ‘Staan geen plaatjes in,’ zeggen teleurgestelde verkopers.

* Sebes & Bisseling maken bekend dat ze met een geheel nieuw tv-format komen: tien BN’ers op een onbewoond eiland die dan een roman schrijven over de ontberingen die ze moeten ondergaan. In elke aflevering wordt één BN’er opgegeten. ‘Literair agenten in Amerika, onze collega’s, begonnen te huilen toen ze hoorden van ons televisieavontuur,’ aldus een geëmotioneerde Paul Sebes.

* Tijdens uitreiking Nobelprijs voor Literatuur wordt Gerard Joling vervangen door Ben Cramer. De geluidsband met de hit ‘Maak me gek’ moet acht keer ingestart worden voordat de juiste versie klinkt.

* CPNB stop met het jaarlijkse Boekenbal. ‘Er liepen zoveel schrijvers rond,’ aldus Van Nispen, ‘dat komt de sfeer echt niet ten goede.’

(Afbeelding via Flickr Commons)