Positief

Onder deze columns die eerder in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verschijnen staat in de krant een mailadres. Ooit bedacht om te laten zien dat wij bij de krant open staan voor de mening van lezers. Ik heb niet te klagen over de reacties. Soms krijg ik zelfs lof toegezwaaid voor een mening die ik niet eens heb. De lezer was waarschijnlijk ziek toen het begrip ironie werd uitgelegd op school. Maakt niet uit: als het goede jouw kant op komt dan incasseer je dat met gratie. Zo zal ik zelfs die enge schreeuwlelijk Gaston Starreveld met open armen ontvangen als hij straks met een cheque van een paar miljoen voor de deur staat. Goeeeeeiemiddag en nu snel weer oprotten.

Er zijn echter ook boze mensen die mailen. Vorige week kreeg ik een mail van iemand die van reageren een levenstaak heeft gemaakt. Bij enig zoeken online zag ik dat hij NRC Handelsblad maar liefst 319 mails had gestuurd in vijf jaar. En nu kreeg ik hem op mijn dak. Een lange mail vol ongenoegen over mijn laatste column: ‘Het oude en toch wel een beetje afgesleten verhaal dat de mensheid indeelt in twee groepen: gelovigen die al dan niet geïnspireerd door een of ander boek tot alle slechts in staat zijn en dat ook doen en de reine atheïstische mensen die geen mens kwaad doen, integendeel. Uiteraard behoort U tot de laatste groep.’ Ik schreef hem terug dat ik die indeling juist niet maak. Er zijn goede gelovigen, er zijn slechte gelovigen. Er zijn goede atheïsten, er zijn slechte atheïsten. Ik was het met hem eens, maar dat was niet de bedoeling. De reaguurder schreef een boze mail terug:

Nu niet wegduiken! U onderscheidde wel degelijk mensen en gelovigen (malloten). De laatsten met gewelddadige bedoelingen en daden. En waarom legt U zo’n nadruk op Uw atheïsme (en dus geen malloot) als alle mensen cf. mijn opvatting gelijk zijn? Laten we nu wel zijn: Uw stukje was er typisch één van de gebruikelijke atheïstische soort: alle onheil wordt veroorzaakt door primitieve gelovigen waar wij ver boven staan. Daar heb ik de vloer mee aangeveegd en plotseling is alle flinkheid verdwenen. Dat doet mij natuurlijk wel genoegen, maar het verbaast mij na zo’n grote mond wel een beetje.

En nu het positieve. Wie ooit in zijn leven ernstig ziek is geweest zal het herkennen; je weet vanaf dat moment met een ongekende luciditeit wat en wie ertoe doet in je bestaan. Dat vermogen behoud je. Boze meneren verdwijnen met één druk op de knop in het spamfilter, homofoben en racisten kun je blocken, vrouwonvriendelijke gekken kun je deleten. Een verstandig 2017 gewenst!

Ik herhaal mijn mantra voor het geval er tegenwind komt: de meeste mensen deugen wel!

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in een iets kortere vorm in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 31 december 2016.

(afbeelding via Flickr Commons)