Een boek dat nog niet is verschenen, maar dat op voorhand al zoveel ophef maakt dat auteurs overwegen weg te gaan. Waar hebben we dat eerder gezien? Deze keer betreft het de flamboyante, rechtse, met zijn homoseksualiteit koketterende Milo Yiannopoulos. Yiannopoulos profileerde zich als Trump-aanhanger de afgelopen verkiezingen waarin vooral mensen uit de rechtse media, zoals Breitbart waar hij voor schrijft, hun kans kregen in het nationale debat. Zijn optredens op universiteiten zorgen continu voor controverses omdat hij geen blad voor de mond neemt; bijvoorbeeld over zijn afkeer van feministes, ‘liberals’ en atheïsten.

In maart verschijnt zijn boek Dangerous bij Threshold Editions, onderdeel van het Amerikaanse uitgeefconcern Simon & Schuster en als voorschotje toucheerde hij 250.000 dollar.

In The Guardian laat de Engelse tak van Simon & Schuster via een anonieme zegsman weten dat het niet van plan is een Britse versie op de markt te brengen. Op Amazon is het boek, dat onder de rubriek ‘Political Humor’ valt, inmiddels al een bestseller onder de voorintekeningen.

Milo Yiannopoulos werd permanent verbannen van Twitter nadat hij racistische tweets de wereld in had gestuurd over Leslie Jones, actrice in de geflopte Ghostbusters-remake. De verontwaardiging over het boekcontract, het voorschot en bij voorbaat al het boek, is groot. De uitgeverij tweette een week geleden, om de commotie wat in te dammen, deze tekst:

Niet voldoende voor Leslie Jones:

Hier wat optredens van Milo Yiannopoulos.

Welkom in 2017.