Opbrengsten

‘Het is niet verboden om ook na de Poëzieweek gedichten te lezen,’ tweette schrijver Koos Meinderts afgelopen donderdag. Gelukkig maar, want in de Poëzieweek heb ik alleen maar het gratis bundeltje van Jules Deelder gelezen. Rotterdamse kost telt slechts 292 woorden. Schrijven is schrappen. Deelder kreeg een paar duizend euro voor het maken van de bundel en bij de uitreiking van de VSB Poëzieprijs ratelde hij in één minuut alle gedichten erdoorheen. Voor dat optreden kreeg hij 750 euro. Nu gun ik iedereen zijn geld, maar Deelder ging na die minuut – hij snapte ook wel dat het allemaal wat rap voorbij was – nog wat ouwehoeren met het publiek. Dat geouwehoer ging vooral over de geringe opbrengsten van het schrijverschap. ‘Van dichten comt mi cleine bate,’ citeerde Deelder een middeleeuwse dichter. Iemand uit het publiek riep dat het de schrijver van Van den vos Reynaerde was, een ander wist het beter en zei dat het de schrijver was van Beatrijs. Iemand had moeten opstaan en roepen: ‘Voor dat geld kun je toch wel iets meer je best doen?’ Dat gebeurt natuurlijk niet, want poëziepubliek is te beschaafd voor zulke interventies. Dacht ik, want bij het voorlezen van het juryrapport bleek dat enkele juryleden via social media bedreigd waren. Er werd verder niet op ingegaan en dat is maar goed ook, want achter de bedreigingen via Twitter zitten altijd sneue types die zich verbergen achter sneue pseudoniemen.

Na het optreden van Deelder bloeide de avond open. Eindelijk eens als entr’acte fijne gedichten van scholieren die ieder afzonderlijk beter schreven dan Tim Hofman. Eindelijk eens een relaxte presentator met kennis van zaken en met oog voor de gasten en het publiek. Eindelijk eens geen inderhaast opgetrommeld muzikaal duo (meestal hobo en viool) dat veel te lang doorgaat als pauzenummer, maar opzwepende dans van Club Guy & Roni. Je had heel even het idee dat het toch goed zou komen met alles.

Voor me zaten drie jonge vrienden van de winnares Hannah van Binsbergen. Ze dronken rode wijn rechtstreeks uit de fles. Dat is heel dichterlijk. Toen ze won, juichten ze alsof we Wereldkampioen waren geworden. Van Binsbergen won 25.000 euro. Hoezo ‘cleine bate’?

Hannah van Binsbergen staat met drie gedichten in de dikke Pfeijffer. Die drie gedichten staan allemaal in haar prijswinnende debuutbundel Kwaad gesternte. Jules Deelder staat ook in de dikke Pfeijffer met drie gedichten. Die komen alle drie uit een verzamelbundel die in 1994 is uitgegeven. Daarna heeft Deelder een karikatuur van zichzelf gemaakt.

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in een iets andere vorm in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 4 februari 2017.