Aan de banner bovenaan de pagina kun je al zien dat er vandaag iets veranderd is in boekenland. Voor een tientje per maand (nou ja, € 9,99) kun je onbeperkt e-boeken lezen als je een abonnement afsluit bij Bol.com en Kobo. Daarmee gaan de bedrijven de concurrentie aan met bibliotheken die voornamelijk oude titels beschikbaar hebben binnen het abonnement en weinig actuele.

Voor de consument verdwijnt een beetje de ergernis over de onbehoorlijk hoge prijs in de aanschaf van e-boeken, terwijl sommige uitgeverijen niet eens hun best doen om aan de minimale eisen voor een goed e-boek te voldoen. Zo kost een e-boek-versie van De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl € 16,99 terwijl Querido niet eens ervoor kan zorgen dat je de paginanummers onder aan de bladzijden ziet. Zo’n boek leen je in het vervolg.

Op de website van Boekblad (achter een betaalmuur) reageert Ad Goos van de Vrije Boekhandel verbolgen op de vernieuwing (zoals boekhandels dat altijd doen als er een vernieuwing elders plaatsvindt).

Logistiek een prima bedrijf dat Bolcom maar liefde voor het boek is daar toch ver te zoeken.

Daniel Ropers van Bol.com streeft naar een abonneebestand van 100.000 mensen zegt hij tegen Lucie Th. Vermij van Boekblad.