In 2015 was Wim Pijbes voorzitter van de Libris Literatuurprijs. De prijs ging naar Adriaan van Dis. ‘De jury heeft unaniem gekozen’ is de standaardformulering bij het voorlezen van het juryrapport en dat gebeurde ook deze keer. Maar in het interview van Nick Muller met Pijbes in de HP/De Tijd blijkt dat van de voormalige directeur van het Rijksmuseum ook een ander had mogen winnen.

Ik heb niet alle 180 geselecteerde boeken even grondig kunnen lezen, maar wel de achttien van de longlist. Ik vond het niveau dat jaar erg hoog. Adriaan van Dis won uiteindelijk met Ik kom terug. Maar het was een lastige keuze. Wat mij betreft had De consequenties van Niña Weijers ook kunnen winnen. Weijers was een debutant en om die reden minstens zo interessant om te kiezen. Uiteindelijk kan er maar één winnen en hebben we met het mes op de keel voor Van Dis gekozen. Het was opvallend genoeg voor het eerst dat hij een belangrijke literaire prijs won. Niet dat we hem daarom die prijs hebben gegeven. Die gaat naar het beste boek en dat staat los van de statuur van de schrijver.

Lees HP/De Tijd op papier of op Blendle.