Verboden

Verboden vruchten zijn het begeerlijkst als ze net buiten je bereik liggen. ‘De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen,’ stelt de CPNB. Maar hoe verboden zijn al die vruchten nog? Seks regel je via Tinder of Grindr, voor drugs loop je de stad in en drank kun je met een bierkoerier aan huis laten brengen. De tijd dat je een roman van Gerard Reve of Jan Wolkers in een sandwich verborg tussen Uitheemse diersoorten en Een wiskundeknobbel, wat moet je ermee? om de oordelende, stempelzettende bibliothecaresse mild te stemmen, ligt ver achter ons.

Ooit mocht ik Ronald Giphart interviewen op het Bornego College in Heerenveen op uitnodiging van schrijver en docent Derwent Christmas. Omdat de school een christelijke signatuur heeft en Ronald Giphart een minder christelijke reputatie had, was het interview niet verplicht gesteld. De aula zat bomvol. Het gesprek verliep goed, want Giphart is een geboren entertainer, die snapt dat een interviewer niet zit te wachten op monosyllabische antwoorden. Op een gegeven ogenblik vertelde Giphart over de tijd dat hij debuteerde. Hij had een baantje als nachtportier in een ziekenhuis. Lekker rustig, want op een paar dronkenlappen die van de fiets vallen, gebeurt er ’s nachts niet veel. Hij kon tijdens de nachtelijke uren gewoon doorschrijven. Maar eens in de zoveel tijd kwam er een moeilijk lopende man binnen die blozend aan de balie moest vertellen dat hij op een vibrator was ‘gevallen’ en dat die er niet meer uit kon. Giphart demonstreerde op het podium hoe iemand dan loopt. Een paar seconden later kwam een overijverige conciërge het podium op lopen. Terwijl hij langs ons heen liep, zei hij boos: ‘Dat soort dingen zeggen wij hier niet op school.’ Daarna sloot hij het geluid van de microfoons af.

De conciërge had de literatuur geen grotere dienst kunnen doen. De leerlingen begonnen te protesteren en na een tijd je mochten de microfoons weer aan. Giphart was nog jarenlang één van de populairste schrijvers op de boekenlijsten van het Bornego College.

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 1 april 2017.

(Afbeelding: advertentie voor de ‘health vibrator’ van Lambert Snyder, gebruikt om onder meer reuma en doofheid te bestrijden. Via Flickr Commons)