Na een afwezigheid van twee jaar en juist op het moment dat Rotterdammers zich zorgen gingen maken, keert het ‘Toondermonument’ terug op zijn oude plek in Rotterdam. Het uit 2002 stammende beeld, formeel getiteld Hommage aan Marten Toonder, moest wijken voor de aanleg van de ondergrondse fietsenstalling tussen station Blaak en de Markthal.

Op de 105de geboortedag van Toonder, 2 mei, wordt het in de tussentijd opgepoetste beeld opnieuw onthuld. De latere schrijver en tekenaar werd in 1912 geboren in de Thorbeckestraat op het Noordereiland.

Het kunstwerk van het Rotterdamse collectief De Artoonisten werd in 2002 op de negentigste verjaardag van Marten Toonder geplaatst. Het is zes meter hoog en bestaat uit een barokke bank, waar vier bekende Toonder-figuren op tronen: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Zij verbeelden vier krachtvelden in de maatschappij: filosofie, politiek, wetenschap en economie.

Daar boven uit torent een obelisk die aan vier zijden is verlucht met reliëfs. De obelisk wordt bekroond door penseel en pen, symbolen voor Toonders tekenkunst en schrijverschap, een wereldbol, die refereert aan het fantastische universum van de strips, en Tom Poes als de personificatie van de Rede.

In het nabijgelegen Museum voor het Beeldverhaal Strips! is nog tot en met 28 mei een tentoonstelling te zien onder de titel Tom Poes en Heer Bommel — 75 jaar Literaire Lotgevallen.

Afbeelding: Hommage aan Marten Toonder van het kunstenaarscollectief De Artoonisten. Foto BKOR / CBK Rotterdam.