Met de ‘telefilm’ Het bestand naar de gelijknamige novelle van Arnon Grunberg — gisteravond door de Vara uitgezonden op NPO 3 — wordt vandaag in NRC afgerekend onder de kop ‘Weinig opwindende thriller’. Wilfred Takken, die de vaste televisierecensent Hans Beerekamp deze weken vervangt, schrijft:

‘De helft van het plot is van [Grunberg]: sociaal gemankeerde hacktiviste gaat bij een ICT-beveiligingsbedrijf werken en wordt benaderd door een mysterieuze superhacker die de wereld wil ontwrichten. Maar verder? Er zitten zo’n drie Grunbergzinnen in en geen Grunbergdialogen. De film van Thomas Korthals Altes is niet ziek of lelijk, en ook niet om te lachen.’

Na enkele lovende woorden over de ‘dwarse, donkere ogen, wilskrachtige jukbeenderen en kaaklijn’ van hoofdrolspeelster Stefanie van Leersum luidt de conclusie: ‘Verder is Het bestand niet bijzonder. Gewoon een schone, aantrekkelijk gefilmde thriller met mooie mensen.’

De recensent stelt enigszins verwonderd vast dat de verfilming van Het bestand, na Het 14e kippetje (1998) en Tirza (2010), pas de derde film naar het werk van Arnon Grunberg is.

Het boek Het bestand, 172 bladzijden tellend, verscheen in 2014. Begin deze maand publiceerde Grunberg bij Nijgh & van Ditmar Het tweede bestand, met opnieuw het hyperintelligente hackersmeisje Lilian als hoofdfiguur.

Bekijk hier de telefilm Het bestand. Hier de ‘making of’. Hier wat Tzum over het boek Het bestand schreef.

Afbeelding boven: still uit de televisiefilm.