In zijn hoofdredactionele zaterdagstuk vertelt Philip Remarque dat de Volkskrant op de voorpagina geen nieuws meer brengt: ‘het kale nieuws dat overal te krijgen is en gratis in ieder broekzak zit, vormt niet meer de hoofdmoot.’ In de staart van het stuk staat ook dat de bijlage ‘Vonk’ op de schop gaat. Peter Middendorp neemt een sabbatical van een aantal maanden en komt in de herfst weer terug en Jonathan van het Reve die halverwege maart afscheid nam als columnist komt aanstaande dinsdag alweer terug in de krant.

In zijn voorlopig laatste column in de krant viert Peter Middendorp zijn tienjarig bestaan als columnist met een existentiële crisis:

Ik realiseerde me ineens waarom het al die jaren had geleken alsof ik die columns net zo goed niet had kunnen schrijven. Je kon de vruchten van mijn arbeid gewoon niet zien. Je moest ze zelf zichtbaar maken door je voor te stellen hoe de wereld er nu had voorgestaan als ik de afgelopen tien jaar geen columns had geschreven.

Tzum vroeg Middendorp naar de achtergrond van zijn sabbatical:

Er ging van alles bij de krant veranderen, m’n vrienden gingen wat anders doen, en toen ging ik ook eens een beetje nadenken en praten. En toen me werd gevraagd wat ik wilde, zei ik: het liefst een paar maanden geen deadlines. Een column is toch een klein beetje een korset, zoals Bas Heijne zegt, hij is toch altijd bij je, en hij dwingt je ook in een zeker ritme. Na tien jaar leek me dat een kleine onderbreking goed voor me zou zijn. Ik ben benieuwd hoe het zonder is. Geeft me ook beetje de kans na te denken wat ik precies wil met die column, en of mij misschien een andere frequentie of vorm of plek of lengte of zoiets beter zou kunnen zijn.

De lezer moet het dus even doen zonder een van de beste columnisten van het land, maar er zit ook een positief kantje aan de zaak:

Ik ga mijn boek afmaken. Een nieuwe roman. Ik kan nog niet zeggen waar het over gaat, wel dat het heel anders is dan ik tot nu heb gemaakt. Niet autobio en of ironisch.

Middendorp verwacht dat de roman deze winter in de winkels ligt.