Vanaf september wordt Alfred Schaffer gastschrijver aan de universiteit van Leiden. De universiteit van Leiden was de eerste universiteit die het gastschrijversschap introduceerde. Gerard Reve was de eerste in 1985. Na hem volgden onder meer Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Kees ’t Hart, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye.

Tijdens zijn gastschrijverschap aan de Leidse universiteit zal Schaffer studenten laten zien hoe de experimentele vorm van poëzie kan worden ingezet om te spreken over politiek, en in het bijzonder de politiek in Zuid-Afrika. Voor Schaffer is engagement geen keuze van de auteur, maar een intrinsiek deel van de literaire tekst. ‘Schrijven is je engageren en dus is schrijven per definitie politiek.’

Met de aanstelling van Schaffer wil de universiteit aandacht geven aan de wijze waarop de kunsten onze wankele, contemporaine wereld becommentariëren en beïnvloeden. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing die Schaffer op 2 november zal houden.

Schaffer is dichter en werkt daarnaast aan de Universiteit Stellenbosch.

Onlangs werd bekend dat de Universiteit van Groningen Esther Deckwitz als gastschrijver heeft aangetrokken voor het najaar.