Ze volgde tien jaar geleden als student colleges bij Esther Jansma toen deze gastschrijver was aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar in het najaar komt zijzelf op de stoel van de gastschrijver te zitten: Ellen Deckwitz, dichter en columnist. Met haar studenten zal ze de recente verschuivingen binnen literaire genres onder de loep nemen.

Binnen literaire vormen als columns, korte verhalen en gedichten spelen zich vandaag de dag inhoudelijke verschuivingen af. De columns van James Worthy zijn poëzie, die van Jan Dijkgraaf meer cabaret. Gedichten lijken steeds vaker op zkv’s (zeer korte verhalen) en de roman krijgt steeds meer autobiografische en essayistische elementen. In haar openbare lezingen laat Ellen Deckwitz zien hoe verschillende genres steeds meer in elkaar overvloeien en wat de gevolgen daarvan zijn voor schrijvers en lezers.

(Foto’s 2007: presentatie van het werk van de studenten van Esther Jansma)