Poëzie speelt een belangrijke rol op de dag van de Nationale Herdenking. NRC Handelsblad wijdt zijn gehele voorpagina aan het gedicht ‘Latere mensen’ van Ester Naomi Perquin, de Dichter des Vaderlands.

In tal van plaatsen lezen scholieren een gedicht bij de plaatselijke herdenkingsplechtigheid. Bij de nationale herdenking bij het monument op de Dam draagt Güner Tuzgöl uit Heemstede het door hem geschreven gedicht ‘Geluk’ voor. De zestienjarige lyceïst won er de dichtwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei mee.

In het Zeeuwse ‘s-Heer Hendrikskinderen leest Freek de Jonge het gedicht dat hij schreef ter nagedachtenis van Jan Koopmans, een predikant uit dit dorp bij Goes die een krachtig bestrijder was van de nazi-ideologie. Hij kwam om het leven door een verdwaalde kogel van een fusillade. Voor de herdenking daarvan, twee jaar geleden, schreef De Jonge zijn gedicht. De dichteres Ellen Deckwitz las vanochtend al een gedicht voor bij de vijftig oorlogsgraven op de Utrechtse begraafplaats St. Barbara.

De Rotterdamse dichter Rien Vroegindeweij verspreidde een herdenkingsgedicht via zijn Facebookpagina:

Dodenherdenking

De kapel speelt; de klok slaat acht uur.
De aanwezigen staan zwijgend als een muur
van twee minuten stilte rond het monument,
waaruit het nu is losgeweekt tot dit moment.

‘Voor hen die vielen’ staat erin geschreven.
Een teken wordt gegeven, de stilte opgeheven.
De kapel speelt weer; er volgen plechtigheden.
Een nieuw nu voegt zich in een nieuw verleden.

Ook Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, is vanavond actief. In de Laurenskerk en op het Stadhuisplein leest hij zijn gedicht ‘Alles anders’ voor.