In november geven de Nederlandse bibliotheken de sciencefictionroman Ik, robot van Isaac Asimov cadeau aan iedereen die hem wil hebben. Dat gebeurt in het kader van de CPNB-campagne Nederland Leest waarvan het motto dit jaar is Lees de toekomst. Basisschoolleerlingen krijgen Cyberboy van Tanja de Jonge.

Met beide boeken wil de CPNB de discussie over robotica aanjagen. Wat betekent de komst van robots voor de bibliotheek en de lezer? Gaan robots boeken schrijven? De Amerikaanse schrijver en biochemicus Isaac Asimov publiceerde tussen 1940 en 1950 negen sciencefictionverhalen die in 1950 werden gebundeld in Ik, robot. In 2057 blikt een psycholoog terug op haar leven waarin ze een verliefde robot ontmoette, één die dronken was, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots.

Nederland Leest Junior zet de pageturner Cyberboy van Tanja de Jonge centraal. Hierin speelt robotica een belangrijke rol.

Afbeelding: fragment van het omslag van een eerdere uitgave van Ik, robot.