Voor haar essaybundel Winterse buien heeft Sana Valiulina gisteravond in De Balie in Amsterdam de tiende Jan Hanlo Essayprijs ontvangen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7000 euro en een trofee ontworpen door Madelief Geus.

De jury – Stephan Sanders, Roos van Rijswijk, Marleen Rensen en Xandra Schutte – maakte een keuze uit zo’n 50 ingezonden essaybundels uit 2015 en 2016. Behalve de winnaar waren genomineerd: Jan-Hendrik Bakker met In stilte, Rob van Essen met Kind van de verzorgingsstaat, Kees ’t Hart met Het gelukkige schrijven  en Merlijn Schoonenboom met De nimf en de bunny.

Over Sana Valiulina zegt de jury: ‘Valiulina schrijft op een brede en meeslepende toon, ze is ernstig en lichtvoetig tegelijk, paart intimiteit aan gezag. Winterse buien is zowel stilistisch als inhoudelijk een buitengewoon rijk boek.’

Sana Valiulina werd in 1964 geboren in Estland. Zij groeide op in Tallinn en studeerde Noorse taal- en letterkunde in Moskou voordat ze emigreerde naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische roman Het kruis over het leven in een Moskouse studentenflat, in 2002 gevolgd door de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. Haar doorbraak was in 2006 de roman Didar en Faroek, gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin. De roman werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Andere werken van Valiulina zijn de romans Honderd jaar gezelligheid (2010) en Kinderen van Brezjnev (2014).

De Jan Hanlo Essayprijs werd eerder toegekend aan onder anderen Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt, Marja Pruis en Arjen van Veelen.

De Jan Hanlo Essayprijs Klein, 1500 euro en een trofee voor een nog niet eerder gepubliceerd essay met dit jaar het thema ‘Is dromen nu alleen maar slecht?’, ging gisteren naar André Keikes voor zijn essay De waan van vrede in het park. Dit essay wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer van 25 mei.

De tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs werd voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. Het is de belangrijkste essayprijs van Nederland.

Foto Jean van Lingen