Duizend euro kan de winnaar van de Jan Paul Bresser Prijs krijgen. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis van schrijver en journalist Jan Paul Bresser. Uit het persbericht:

Jan-Paul Bresser stond niet alleen als journalist of kunstcriticus in de wereld. In de traditie van de grote Europese kroniekschrijvers, zoals Walter Benjamin, wandelde hij wekelijks rond in de stad waarmee hij zich sterk verbonden voelde. Hij zag de schaduw-, maar toch vooral de zonzijden van het alledaagse bestaan. Het meest eigene aan Bresser waren zijn poëtische blik en lyrische stijl. Daarmee schreef hij miniaturen over een samenleving in verandering. Nooit deed hij alleen verslag van de actualiteit van de straat, hij zag rond in verwondering – en vatte zijn observaties in beeldende taal.

Het overkoepelende motto voor de prijs is: De verbeelding van Den Haag

Het gaat om een landelijke prijs. In aanmerking komen reeds gepubliceerde stukken (geschreven tussen juni 2016 en juni 2017) door journalisten, columnisten, schrijvers van fictie en non-fictie in kranten, tijdschriften of verzamelbundels. Een aantal criteria zal leidend zijn bij de keuze van het mooiste verhaal over Den Haag: verwondering, een lichte toon en precieze taal. De prijs bestaat uit een bedrag van 1.000 euro en zal voor het eerst worden uitgereikt op 21 juni 2017 in Bodega de Posthoorn, een culturele stamtafel aan het Lange Voorhout in Den Haag.

De jury wordt gevormd door: Sanneke van Hassel (schrijfster), Peter ter Horst (oud-hoofdredacteur Haagsche Courant), Margrit Jäkle (boekhandelaar), Christiaan Weijts (schrijver), en als voorzitter prof. dr. Wim Willems (historicus).

Voor meer informatie over deze prijs kun je contact opnemen met Wim Willems: janpaulbresserprijs@gmail.com.