De eerste Jan Paul Bresser prijs is uitgereikt aan Hizir Cengiz voor zijn stuk ‘De wereld is een bak vol modder‘, verschenen in De Groene Amsterdammer.

De jury schreef:

Het stuk is van binnenuit geschreven, en de auteur observeert met een open en eerlijke blik. Hij heeft de moed om onverbloemd te schrijven over de schaduwzijden van zijn omgeving. Hij ziet zijn leeftijdgenoten wankelen op de dunne draad tussen goed en kwaad. In het vaak van een afstand beschreven niemandsland tussen culturen, legt Hizir getuigenis af. Jongens zoals hij krijgen het leven niet voorgeleefd door hun ouders. Voor hen is het overleven, in een buurt met al meer dan honderd jaar een negatieve reputatie. De auteur weet dat hij zich extra moet inspannen om er te komen. Dit is zijn wereld, hij hoort erbij, en tegelijk wil hij ook voorwaarts. Kan het ooit beter worden voor een Turks-Nederlandse jongen zoals hij? Zijn vriendjes weten zeker van niet, want ‘zij willen ons niet’. Maar hij realiseert zich dat er kansen liggen. Hij mag neergeworpen zijn in een bak vol modder, hij wacht tot de modder droog is. Hard genoeg om luchtkastelen, en later om vaste burchten te bouwen. Hizir verwoordt de stem van de hoop. Hij weet dat je eerst moet weten waar je vandaan komt, om een weg naar de toekomst te kunnen vinden.

De winnaar werd bekendgemaakt in De Posthoorn in Den Haag en bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een bronzen beeldje van een mus, gemaakt door beeldhouwer Loek Bos. De prijs is vernoemd naar journalist, dichter en schrijver Jan Paul Bresser (1941 – 2015).

De andere genomineerden voor deze prijs waren:
* Arjen van Veelen met zijn artikel ‘In het land van gratis taart en blije eikels’, NRC Handelsblad van 10 maart 2017.
* Nicolette van der Werff met haar rubriek ‘Van wieg tot graf’ in AD/Haagsche Courant.

In de jury zaten: Sanneke van Hassel (schrijfster), Peter ter Horst (oud-hoofdredacteur Haagsche Courant), Margrit Jäkle (boekhandelaar), Christiaan Weijts (schrijver), en als voorzitter prof. dr. Wim Willems (historicus).

(foto: © Hans Ringnalda)