Er staan tien gedichten in van een zestienjarige Reve: een schriftje met vooral liefdesgedichten is in handen gekomen van het Literatuurmuseum. De ‘bundel’ heet 10 versjes van Gerard Kornelis van het Reve voor Christina Amende en is gedateerd op maart 1940. Dat maakte Aad Meinderts, de directeur van het Literatuurmuseum vanochtend bekend in het NOS Journaal.
Ja, het zijn gedichten van een zestienjarige,’ zegt Aad Meinderts, ‘maar je ziet dat hij op zo’n jonge leeftijd al talent heeft. Het is het allervroegste wat wij kennen van Reve. Hier staan we het aan het begin van een groots, groots schrijverscarrière. Het is fenomenaal dat je die gedichten kunt zien. Dat is wat je de historische sensatie noemt: dat je in contact staat met die zestienjarige Reve, op de drempel van zijn schrijverschap.’ Enkele van de gedichten nam Reve datzelfde jaar op in zijn debuutbundel Terugkeer (1940), die door hemzelf in 50 exemplaren werd verspreid.

Het NOS Journaal meldt dat het aankoopbedrag onbekend is gebleven. De nabestaanden van Christina melden dat het nooit wat geworden is in de liefde.