A.F.Th. van der Heijden is voorlopig de laatste schrijver die Het Groot Dictee der Nederlandse taal heeft geschreven, want de NTR heeft besloten ermee te stoppen. Het geeft weer mooi aan hoe je je eigen programma om zeep kunt helpen. Vorig jaar werd het programma halverwege de decembermaand op een zaterdagavond uitgezonden. Geen wonder dat het programma ten onder gaat tegenover andere concurrenten. Eerder werd het programma door de week uitgezonden en deden overal in het land scholen mee. ‘De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722- naar 368 duizend,’ zegt Willemijn Francissen in de Volkskrant (een van de partners die Het Dictee organiseerde).

Het dictee kwam al 26 jaar op televisie. Vanaf 2004 werd Het Groot Dictee der Nederlandse taal geschreven door een auteur: Jan Mulder en Remco Campert, Herman Koch, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts, Gerrit Komrij, Tommy Wieringa, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Kees van Kooten, Bart Chabot, Lieve Joris en ten slotte A.F.Th. van der Heijden.