Schrijfsters en journalistes ondertekenen vandaag in de Volkskrant en NRC Handelsblad een oproep aan de adverteerders bij GeenStijl om beter te kijken in welke omgeving ze hun waar aanprijzen. ‘U betaalt mee aan een site waar vrouwenvernedering en racisme de norm is, niet de uitzondering.’ Tot de ondertekenaars horen onder meer Désanne van Brederode, Ellen Deckwitz, Renske de Greef, Saskia Noort en Marjoleine de Vos. Nog voordat de lezer van de krant bij het stuk is aangekomen, wordt de boodschap ervan al onderuit gehaald door columnist Bert Wagendorp die GeenStijl van ‘Feldwebel’ Marck Burema ‘en zijn stormtroepen’ tot de grond toe afbreekt, maar toch tegen een adverteerdersboycot is.

Tot de ondertekenaars van de oproep behoort ook Linda Duits, die onlangs het boek Dolle mythes: een frisse factcheck van feminisme toen en nu publiceerde. Een boek dat uitstekend past in het maatschappelijk debat. De Volkskrant zond het boek aan de man die de afzeikrubriek mag volpennen, de rubriek waarvoor slechts tien bladzijden van de besproken boeken worden gelezen. Afzeiker van dienst is deze weken de grappenmaker Jeroen van Merwijk. Allereerst schrijft hij dat hij als man van 62 jaar al genoeg feminisme heeft meegemaakt en hij schrijft daar op een karikaturale wijze die gebruikelijk is in het cabaret over, terwijl Duits juist in het begin van haar boek die karikaturen aan de orde stelt. Dat is de helft van het stuk.
Jeroen van Merwijk heeft het over een ‘boekje’.
Jeroen van Merwijk beschrijft daarna de foto van Linda Duits op de achterflap.
Jeroen van Merwijk eindigt zonder ook maar een woord aan de inhoud te wijden aldus: ‘Ik wens de dames veel succes en de heren veel sterkte, maar ik ben afgehaakt.’

Jeroen van Merwijk staat bekend als een progressieve cabaretier.