De literaire kritiek wordt in de Volkskrant steeds vaker overgenomen door columnisten, verlepte actrices en aftandse cabaretiers. Normaal schrijft Sylvia Witteman, voorafgaand aan de boekenbijlage over boeken in haar column. Meestal enthousiast, soms uiterst kritisch. Vandaag schrijft Witteman over een boekhandel waar een klant nogal gebrekkig geholpen wordt. De verkoopster raadt aan een klant die iets vrolijks wil de laatste Van Dis aan omdat het boek 4 sterren (ballen) kreeg in NRC Handelsblad. In één zin serveert Witteman het boek vervolgens af.

Zelf had ik het toevallig ook gelezen: tussen de oubollige koketterietjes door valt er hier en daar best wat te lachen, zéker voor mensen die zonder tegenstribbelen Ferrante en Knausgård wegkauwen.

Arjan peters gaf in de Volkskrant slechts 2 sterren aan het boek van Van Dis: ‘de korte roman In het buitengebied bulkt van de baarlijke koketterie en kitsch.’