Soms word je uitgenodigd om elders een stuk te plaatsen. Voor Knack schreef ik een opiniestuk over big data in uitgeversland. Misschien zijn big data vooral nodig als je eerst big spenders in je organisatie had.

Creativiteit wordt afgemeten aan de verkoopcijfers en dat is nou net waar het volgens mij niet om moet gaan in de literatuur. Een hoge verkoop is mooi meegenomen, maar de literatuur is een kunstvorm waarin een schrijver maakt wat hij wil maken, een kunstvorm waarbinnen ruimte is om af te wijken van het bekende, een kunstvorm waarbij een lezer een rol mag hebben, maar niet noodzakelijkerwijs heeft. Een klassieke uitgever herkent die talenten binnen de literatuur. Creativiteit die reproduceerbaar is, heet lectuur.

Lees het hele stuk op de site van Knack.

(illustratie via Flickr Commons)