In NRC Handelsblad van gisteren staat een rouwadvertentie voor Adolf Jan Reinout Hamming, ‘uitgever in ruste’. Hamming werkte 33 jaar voor De Bezige Bij, voordat hij na vele interne strubbelingen in 1992 als directeur van de coöperatieve vereniging aan de kant werd gezet. De crematie van Hamming heeft al in besloten kring plaatsgevonden. Hamming is 81 jaar geworden.

In een artikel uit dezelfde krant in 1993 staan uitspraken die ook nu erg vertrouwd klinken:

“De klad zit niet in de literatuur, maar wel in de verkoop van literatuur,” zegt Hamming. De boekhandel richt zich de laatste jaren vooral op snel verkopende titels, voor de rest is er nauwelijks afzet meer. Debuten worden haast niet meer gekocht. Een van de oorzaken hiervan is dat er een nieuw type boekhandelaar is gekomen. Deze is aan de ene kant professioneler, met veel kennis van beeldschermen en voorraadbeheer. Maar hij weet weinig van literatuur.