In NRC Handelsblad van vandaag reageren de schrijvers Adriaan van Dis, Dimitri Verhulst, Geert Mak en P.F. Thomése over het vertrek van hun uitgever Mizzi van der Pluijm (54) bij Atlas Contact.

Van der Pluijm gaat, zoals NRC gisteren meldde, naar Das Mag. Wat precies haar functie wordt is niet (nog) bekend.

In een persbericht lichtte Van der Pluijm haar overstap toe: ‘VBK [het moederbedrijf van Atlas Contact; Tzum] en ik denken te verschillend over de toekomst van de literaire uitgeverij waardoor het beter is om nu uit elkaar te gaan.’

Adriaan van Dis noemt Van der Pluijm in NRC:

‘een uitstekende uitgever. [Zij] heeft Atlas Contact tot een hechte club gemaakt. Wij auteurs zijn bij dit besluit niet betrokken. We worden als vee behandeld. Ik ga me ernstig beraden over de toekomst.’

Dimitri Verhulst zegt over het vertrek van Van der Pluijm:

‘een verschrikkelijke klap. Ik heb me nooit voorgesteld dat er een einde zou komen aan ons mooie avontuur. Ze is een vrouw met een visie. Het boek staat bij haar centraal. Ze is uitgever geworden omdat ze altijd heeft geweten dat ze dat moest doen. Niet omdat ze dacht: goh, er is een vacature. En ik heb altijd geweten dat ik schrijver moest worden. Daarin vonden we elkaar.’

‘Ik vind het een onheilspellend bericht,’ zegt Geert Mak in NRC. Hij denkt:

‘dat er sprake is van een fundamentele koerswijziging. Ik stel me de vraag of ik hier aan wil meedoen. Ik denk dat elke auteur zich die vraag nu stelt.’

P.F. Thomése:

‘Een uitgever is geen zetbaas. Dat zo’n Wiet de Bruijn [directeur van VBK; Tzum] dat niet ziet, vind ik onbegrijpelijk.’

Abonnees van NRC Handelsblad kunnen hier het hele artikel lezen.