In NRC Handelsblad reageerden gisteren enkele prominente schrijvers op het vertrek van Mizzi van der Pluijm bij Atlas Contact. Oek de Jong reageerde op Facebook en heeft het over een ‘gedwongen vertrek’:

Ik ben geschokt door het gedwongen vertrek van Mizzi van der Pluijm bij mijn uitgever Atlas Contact. Ze deed het voortreffelijk als directeur, het bedrijf draait geweldig met de ene seller na de ander. Maar de bazen van het concern weten het beter. Wat een ongelooflijk stomme zet om een topuitgever als Mizzi te laten gaan. Abstracte concernstrategie triomfeert over gezond uitgeversverstand. Aan de schrijvers wordt niets gevraagd, net als in 2001 toen het prachtige Meulenhoff door de concernbazen kapot werd gemaakt.

Meulenhoff was de eerste uitgever van De Jong. Hij vertrok met Tilly Hermans naar de door opgerichte uitgeverij Augustus dat vervolgens opging in Atlas Contact.

Uitgedaagd door oud-uitgever Reinjan Mulder en Jurgen Maas over de financiële positie van Atlas Contact schrijft hij:
Atlas Contact zit beslist niet in de rode cijfers. Mizzi verzekerde mij dat ook in een telefoongesprek van twee dagen geleden. Het gaat er niet om dat de uitgeverij niet goed loopt – het tegendeel is het geval. Het gaat om een kennelijk onoverbrugbaar verschil van mening over de toekomst van het bedrijf en de strategie. In het persbericht heeft de topman van VBK het vooral over de concurrentie met Amazon en Bolcom en versterking van de marktpositie. Dat is wel een duidelijke indicatie, lijkt mij, voor concernstrategie die boven het belang van de uitgeverij wordt gesteld.

Wordt vervolgd.