Beddenverkoper

Beter Bed
T.a.v. Afdeling P&O
Postbus 716
5400 AS Uden

Vacature: beddenverkoper
bijzonderheid: We zoeken een winnaar die wil scoren. 100% gedreven en tot op het bed gemotiveerd.

Geachte heer, mevrouw

Na lang nadenken ben ik tot de conclusie gekomen dat de beddenbranche eigenlijk een hele interessante maatschappelijk plek is. Hier komen techniek, verbeelding en medische veiligheid bij elkaar. Ik ben zelf niet technisch, maar ik kan techniek wel op waarde schatten. Het vervaardigen van matrassen, de liefde waarmee het paardenhaar wordt gerangschikt, dat zijn dingen die voor de ambachtsman allemaal normaal zijn maar voor mij een product opleveren met een verhaal. Dat verhaal kan helpen bij de verkoop. Of om het op een Beter Bed manier te zeggen: 100 % scoren is 100 % procent winst.

De beddenbranche is de laatste jaren steeds verder in de medische hoek beland. Dat is ergens wel begrijpelijk want een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Bij een bed en de slaapkamer gaat het echter om veel meer dan alleen een goede nachtrust. Ik zie in mijn omgeving een ontwikkeling waarbij de slaapkamer steeds meer terrein wint ten opzichte van de woonkamer bijvoorbeeld. Het bed is niet alleen de plek waar we in slaap vallen, of de liefde bedrijven. Het is ook een werkplek, een vergaderruimte en een holletje waar we beschuitjes eten. Diep in ons onderbewuste zien we het bed natuurlijk ook als een baarmoeder, of maatschappelijk verdwijnpunt. In bed kunnen we na een dag werken eindelijk weer onszelf zijn.

Het is niet goed om van het beddenvak pure wetenschap te maken. Je ziet het de laatste tijd veel in consumentenprogramma’s. Een simpel bed zou al goed genoeg zijn. Ja, dat geldt ook voor een simpele auto, een simpel huis of simpele schoenen. Op die manier kan je alles wel kapot redeneren. Het belangrijkste bij de aanschaf van een bed is nu eenmaal het gevoel dat iemand erbij heeft en gevoel is een heel subjectieve kwestie. Het matras moet niet alleen goed zijn of verstelbaar, het bed moet ook de juiste persoonlijkheid hebben.

Ik ving laatst een gesprek op tussen een jongen en een meisje (eind twintigers) die binnenkort zouden gaan samenwonen. Het meisje zei dat haar bed nog geen jaar oud was en dat deze nog prima gebruikt kon worden. De jongen reageerde geschokt, het leek hem toch beter een nieuw bed te kopen. Hij zei: ‘Laten we een bed kopen zonder historie.’

Dat vond ik zo mooi gezegd dat ik van plan ben dit begrip te gebruiken in mijn toekomstige werk als beddenverkoper. Een bed zonder historie, een schone lei, dat willen we toch allemaal? Een gebruikt bed hoeft niet per se slecht te zijn, maar er kleven verhalen aan van uitgedoofde liefdes. Ook dat is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Daarbij moeten we opmerken dat een gebruikt matras ook vrij letterlijk een spons is geweest van andermans lichaamssappen.

Ik zeg dus altijd; bij iedere nieuwe relatie koop je een nieuw bed.

Het bed kan zich dan ontwikkelen tot een liefdesnestje, of het kan gaan lijken op twee continentale vlakken die tegen elkaar aan schuren en aardbevingen veroorzaken. Het is heel belangrijk dat je op de juiste ‘knoppen’ drukt bij het verkopen. Zo moet je tegen bejaarde mensen nooit beginnen over thuisbevallingen. Zo’n beeld gaat in het hoofd van de klant zitten en dat krijg je er niet gemakkelijk meer uit. De klant ziet het bed en denkt alleen maar; dat heb ik allemaal al gehad. Verkopen is geen kwestie van diploma’s maar van intuïtie.

Als aspirant-beddenverkoper zou ik ervoor willen pleiten om te leren van de toeristenindustrie. Waarom gaan mensen op reis, terwijl ze thuis ook alles hebben wat hun hartje begeert? Het antwoord op die vraag ligt in het domein van de verbeelding. Het exotische Oosten, de romantiek van de woestijn en het avontuur van de jungle-expeditie. Wie of wat associëren we daar mee? In dat kader is ook de aankleding van het bed een belangrijk onderwerp. Nicolette de Vries en ik verschillen beide heel erg van smaak als het om beddengoed gaat. Op ontbijtgebied kunnen we elkaar aardig vinden, maar bij het dekbedovertrek scheiden onze wegen. Zij heeft bijvoorbeeld veel met paarden, ik meer met fantasy. Ik slaap nu alweer jaren onder een fantastisch dekbedovertrek van The Lord of Rings. Ik heb Frodo op mijn kussensloop, wie heeft er dan nog een relatie nodig?

Slapen is een oversteek door de zee van de nacht. Je kan dat in een krakkemikkig bootje doen, maar de kans dat u omslaat en weer wakker wordt is dan bijzonder groot. U kunt ook in een luxe jacht de oversteek maken, heerlijk schommelend op de golven. In een goed bed houdt u droge voeten.

Graag kom ik uw verkoopteam versterken. In de vacaturetekst trof ik het begrip ‘scoren’ als u het over verkopen heeft. Zelf spreek ik liever over bekeren. De beddenverkoper is namelijk ook een beetje een dominee, hij moet een droomwereld aan de man brengen. Een droomwereld gestut door koudschuim, traagschuim, talalay-latex of paardenhaar.

Zoekt u een gepassioneerde prediker van het beddenevangelie, dan ben ik uw man. Het geloof in een goede nachtrust, is het enige wat ons vandaag de dag nog rest op spiritueel gebied.

Hartelijke groeten, Bram Esser

Ps: Deze brief heb ik getypt vanuit bed met de laptop op mijn buik.