Vanmiddag werd in het Provinciehuis in Groningen het boek Ergens op het eind van Erik Nieuwenhuis gepresenteerd. Nieuwenhuis schreef de novelle in opdracht van de provincie die hem het Belcampo Stipendium had toegekend op voordracht van de deskundigen Pauline Durlacher, Koos Dijksterhuis en Ronald Ohlsen. De gedeputeerde van cultuur Fleur Gräper-van Koolwijk ontving het eerste exemplaar uit handen van de auteur. Lammert Voos las een deel uit het boek voor, maar dan vertaald naar het Gronings en Ronald Ohlsen bracht een lied ten gehore.

Ergens op het eind is een fictieve versie van de geschiedenis rond Schrijver & Caravan, eind jaren negentig opgericht in Groningen. Schrijvers mochten gratis in de caravan verblijven die op het Groninger platteland stond, ter inlevering van 1 a4-je kopij per overnachting. Het literaire blad werd destijds uitgegeven door Passage. Op zijn blog Boterdiep 117 haalt Anton Scheepstra herinneringen op aan die tijd.

Na afloop van de plechtige middag was er voor iedereen een eierbal, culinair Gronings erfgoed.

Koos Dijksterhuis

Het eerste exemplaar

Vier Nieuwenhuizen en één gedeputeerde

Janneke Holwarda, was een van de genomineerden voor het Stipendium en werd ook in de bloemen gezet.

Diepteinterview

Ronald Ohlsen, ook oud caravanist

Lammert Voos

Erfgoed

(Foto’s: © Peter ten Hoor)

0

Reacties