Met een openbare lezing begint Abdelkader Benali volgende week vrijdag aan zijn tijdelijke klus als cultural professor aan de TU Delft. Het thema van zijn professorschap is: Het Verhalenplein. Met 25 studenten (onder meer bouwkunde, technische natuurkunde en nanobiologie) doet de schrijver gedurende drie maanden onderzoek naar het plein in wezen en tijd. Centraal staat de vraag: wanneer is een plein een goed plein?

In Trouw zegt Benali vandaag: ‘Ik heb voor pleinen gekozen omdat ze van grote sociologische betekenis zijn. Ik ben er eigenlijk al mijn hele leven door gefascineerd. Anders dan bijvoorbeeld een ziekenhuis zijn de bouwvoorschriften niet dichtgetimmerd. Een architect heeft veel meer vrijheid. Terwijl pleinen een buurt kunnen maken of breken. Een plein draagt eraan bij dat de buurt lekkerder in zijn vel zit.’

Op 13 december doen Benali en zijn studenten aanbevelingen voor ‘het ideale plein’. De resultaten van het onderzoek worden gebundeld in een boek.

Intussen werkt Abdelkader Benali (41) zelf aan een nieuwe roman en treedt hij op in theaters met de voorstelling Brief aan mijn dochter. Hij is de zevende cultural professor in Delft. Spinvis, Youp van ’t Hek, Thom Hoffman, Paulien Cornelisse, Floris Visser en Vincent Mentzel gingen hem voor.

Voordat in 2011 het cultural professorschap werd ingevoerd, kende de TU Delft gastschrijvers. Achtereenvolgens traden Gerrit Krol, H.J.A. Hofland, Hugo Brandt Corstius, Nelleke Noordervliet, Arnon Grunberg, Tijs Goldschmidt, Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Doeschka Meijsing en Herman Koch in die hoedanigheid op. Met gastdocentschap wil de TU Delft laten zien waar technologie en kunst elkaar raken.

Afbeelding: Abdelkader Benali in een promotiefilmpje van de TU Delft.