Vuilnisman (van de toekomst)

Van Gansewinkel
Flight Forum 240
5657 DH Eindhoven
Postbus 8785
5605 LT Eindhoven
Vacature: Vuilnisman

Bijzonderheden: Fysiek in orde. Je moet fysiek zwaar werk verrichten door weer en wind. Dus niet alleen als de zon schijnt maar ook als het regent of sneeuwt.

Geachte heer/ mevrouw,
Voor uw vacature van vuilnisman in Utrecht zoekt u iemand die in een goede conditie verkeert en die het leuk vindt om fysiek bezig te zijn. Dat zijn vrij bescheiden eisen waar ik makkelijk aan kan voldoen. Voor mij is afval echter wel iets meer dan alleen een fysieke opgave. De vuilnisman is een romanticus en een charmeur. Dat moet ook wel. Hij rijdt op een open stinkende wagen door de stad en als je daar als fietser achter zit dan ruikt dat niet aangenaam. Om te zorgen dat het chagrijn van volgende fietsers niet escaleert moet de vuilnisman met kwinkslagen en humor de lont uit het publieke kruitvat zien te krijgen. Sowieso moet je over een behoorlijke dosis humor beschikken om het vuilnis van anderen op te halen. Niet alleen fysiek in orde dus, maar ook humoristisch in de haak.

‘Afval bestaat niet,’ zegt Van Gansewinkel. Dat klinkt goed, maar afval bestaat natuurlijk wel. Niet alleen Van Gansewinkel draait op afval, de hele westerse economie is gebaseerd op het afval producerende principe. Hoe sneller de omloop van spullen, het verval van spul naar prul, hoe meer geld er verdiend kan worden. De vuilnisman vervult in deze consumptieketen een cruciale schakel. Hij is een transformatiehuisje die de goederenstroom omzet in de afvalstroom.
Daarmee houdt hij de cyclus op gang.

Zoals de jager in het bos het spoor van wilde dieren weet te herkennen aan de wijze waarop het boomschors is afgeknabbeld, zo herkent de vuilnisman bepaalde types zwerfvuil. Soms is er spraken van zwerfvuil, maar dikwijls kan het zwerfvuil ook behoren tot een veel grootschaliger fenomeen. Het snoepspoor bijvoorbeeld. Dit spoor, deze Melkweg aan snoeppapiertjes en verpakkingen loopt meestal tussen een middelbare school en de dichtstbijzijnde supermarkt. Met mooi weer kan er een bocht in de lijn zitten, dan loopt het spoor meestal via een parkje. Als hij dat eenmaal weet kan de vuilnisman goed voorbereid op pad.

Maar denk ook aan de nieuwste catalogus van H&M. Als die op de mat valt dan kan hij anticiperen op het vuil van de wachtende man; peuken. De wachtende man is een bijproduct van de shoppende vrouw en omdat de wachtende man zich verveelt rookt hij. De peuk is het rookoffer aan de god van de verveling (er worden in Nederland 10 miljard peuken per jaar op de grond gegooid). Bij afval gaat het dus heel vaak om voorspelbare processen en op zo’n moment kan de vuilnisman ook optreden en aan zwerfvuilpreventie doen. Op de zaterdag na de komst van de H&M catalogus loont het bijvoorbeeld om een asbak naast de H&M neer te zetten of zelfs een lonkanker preventie campagne te starten. Al zou dat misschien net buiten het bereik van de vuilnisman vallen.

Weesfietsen zijn ook een typische vorm van zwerfvuil. Het zijn fietsen die lang op een plek staan, eruit zien als een wrak en letterlijk in de steek zijn gelaten door de voormalige eigenaar. De goede vuilnisman ziet het verschil tussen een fiets met eigenaar en een fiets die door z’n baasje verlaten is.

Wat voor de zwerffiets geldt dat geldt ook voor spullen bij mensen thuis. Ze zijn er vaak nog wel, maar in feite worden ze genegeerd en zijn ze emotioneel in de steek gelaten. Veel meubels van IKEA zijn een vorm van pre-afval omdat je ze idealiter ieder seizoen moet vervangen volgens de nieuwste mode. De vuilnisman van de toekomst wacht niet langer af tot het afval op hem afkomt, maar gaat van deur tot deur om hier het pre-afval of verborgen afval op te sporen.

De vuilnisman van de toekomst heeft mooie gewassen haren, draagt satijnen handschoenen en noemt zich biechtvader of ‘feel good consultant’. Hij lijkt wel wat op een kruising tussen een antiekhandelaar, psychotherapeut en opruimgoeroe. Hij praat met de mensen over hun herinneringen en zal op subtiele wijze duidelijk maken dat het betreffende meubelstuk eigenlijk niet meer kan. Het moet de klant duidelijk worden gemaakt dat de herinnering niet weg is als het meubelstuk wordt vernietigd. Hij heeft handige tips als: ‘Maak er een foto van en stop het in je archief. Een foto van het dressoir van oma is makkelijker te bewaren dan het dressoir van oma zelf, maar beide objecten kunnen dezelfde herinneringen oproepen.’

De vuilnisman van de toekomst heeft het afval scheiden tot een kunst verheven en is in staat om naast glas, papier, metaal, plastic en organisch afval, ook emoties van het meubelstuk te scheiden. Er zal in de toekomst een speciaal emotioneel scheidingsstation komen waar het ‘sta-in-de-weg-meubelstuk’ op rituele wijze van z’n verhaal zal worden ontdaan. Zoals er klinieken bestaan waar je op waardige wijze afscheid kan nemen van je zieke huisdier, zo kun je in de toekomst ook naar het emotionele scheidingsstation om afscheid te nemen van je dierbare meubelstuk. En afscheid nemen moet, dat doen we allemaal voor het hogere goed van onze God, de consumptiemaatschappij.

Een welgemeende groet van een toegewijde dienaar,

Bram Esser

Ps: Deze brief heb ik geschreven aan een LIATORP bureau van Ikea. Pre-afval uit 2016.

(Afbeelding: https://static.pexels.com/photos/119812/pexels-photo-119812.jpeg)

Reacties