PERSBERICHT
De Constantijn Huygens-prijs 2017 is toegekend aan Hans Tentije. Dat is zojuist bekendgemaakt in Kunststof op NPO 1. Uit het juryrapport:

Sinds zijn debuut in 1975 bouwde Hans Tentije (Beverwijk, 1944) aan een uniek poëtisch oeuvre. Het is niet alleen groot – het omvat zestien dichtbundels en met De innerlijke bioscoop ook een uitstapje naar poëtische proza – het is daarnaast van een grote consistentie en van een constante kwaliteit. Tentijes referentiekader is eerder de Europese dan de Nederlandse literatuur en zijn stijl sluit aan bij de Amerikaanse epische traditie. Hij schrijft lange, verhalende gedichten waarvan trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen de belangrijkste kenmerken zijn. Dat levert een bijzonder beeldrijke poëzie op die met uiterste precisie taferelen en panorama’s schildert. Tegelijk slaagt de dichter er op meesterlijke wijze in om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt.

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden.

Poetry International #45 – ‘Niets te verbergen / Alles te verbergen’ from Poetry International on Vimeo.

(Afbeelding: screenshot Poetry International)