Vandaag ja vandaag houd ik van je

Vertaler Jan H. Mysjkin schrijft in zijn voorwoord bij Het ovale dakraam van Pierre Reverdy (1889-1960) dat in maart 1917 het eerste nummer van Nord-Sud verschijnt, waarvan Reverdy de oprichter en enige redacteur was. De naam ontleende hij aan de metrolijn die Montmartre met Montparnasse verbindt, ‘de twee polen van de literaire avantgarde in Parijs’. Hij wilde de vernieuwende krachten die uitgaan van het kubisme in één tijdschrift verzamelen, aldus Mysjkin. Het kubisme is niet meer, maar Underground verzamelt de vernieuwende krachten van wat eens is geweest. Een gedicht getiteld ‘Op dit ogenblik’:

Op dit ogenblik

Het leven is eenvoudig en verrukkelijk
De heldere zon tintelt met een mild geluid
De klank van de klokken kwam tot bedaren
Vanmorgen is alles doordrongen van licht
Mijn hoofd is een aangestoken trapleuning
En de kamer waar ik woon is eindelijk verlicht

Een enkele straal volstaat
Een enkele schaterlach
Mijn vreugde schudt het huis dooreen
En weerhoudt diegenen die zouden willlen sterven
Met de noten van haar lied

Ik zing vals
Hé is dat niet grappig
Mijn open mond slingert wispelturig
Dolle noten in het rond
Die me ontsnappen vraag me niet hoe
En naar andere oren vliegen
Luister ik ben niet gek
Ik lach onder aan de trap
Voor de wijdopen deur
In de zon die over de muur ligt uitgezaaid
Tussen de groene wingerd
En mijn armen reiken naar jou

Vandaag ja vandaag houd ik van je

Pierre Reverdy – Het ovale dakraam. Vertaald uit het Frans en ingeleid door Jan H. Mysjkin. Vleugels, Bleiswijk, 134 blz. € 20,85.

(Afbeelding: Wikimedia commons)