In haar column voor NRC Handelsblad schreef Ellen Deckwitz gisteren over Wiet de Bruijn, algemeen directeur van boekenconcern VBK, waaronder ook haar eigen uitgeverij Atlas Contact valt. Pikant, omdat ongeveer tegelijkertijd aan Mizzi van der Pluijm werd bekendgemaakt voor welke prijs ze de uitgeverij kan overnemen. Deckwitz schreef haar column naar aanleiding van een interview dat Wilma de Rek met De Bruijn had in de Volkskrant, waarin voor de zoveelste keer de lof werd gezongen van algoritmen die de keuzes van lezers bepalen. Deckwitz keert zich daar tegen: ‘Zo krijg je eenheidsworsten.’

Op de manier hoe hij dat wil doen, worden de belangen van de lezer niet gediend. Je moet als uitgever, door een gevarieerd fonds, de lezer nooit helemaal bevredigen, hem altijd honger laten hebben naar meer. Een behoefte is iets anders dan een gewoonte.

Lees de hele column hier.

Volgens Boekblad wordt op 1 november duidelijk wat er met Atlas Contact gaat gebeuren.