Jan Wolkers nam in het geniep gesprekken op met zijn ouders, zijn zus Janna en zijn tweede vrouw Annemarie Nauta, de Olga uit Turkse fruit. Hij gebruikte die opnames bij het schrijven van zijn boeken.

Dat onthult Onno Blom in Wolkers’ biografie Het litteken van de dood die vandaag — de tiende sterfdag van de schrijver en beeldend kunstenaar — verschijnt. In de geheel aan Wolkers gewijde aflevering van De Wereld Draait Door van gisteravond liet hij een deel zo’n opname horen waarin vader Wolkers aan het woord is.

‘Hij stond ook met een draaiende recorder in een linnen tasje met een gat erin bij de begrafenis van zijn vader, om z’n broers en zussen af te luisteren. Flarden van die gesprekken komen terug in De doodshoofdvlinder,’ zegt de biograaf vandaag in de Volkskrant.

Onno Blom was geen blinde bewonderaar van Wolkers, zegt hij. Tijdens het schrijven werd Jan Wolkers ook niet zijn ultieme held, evenmin is hij van zijn voetstuk gevallen. Wolkers was een jaloerse minnaar met losse handjes, ‘een agressieve testosteronbom’, zoals Wilma de Rek in de Volkskrant schrijft. Over die kant van Wolkers heeft Blom geen oordeel: ‘Ik ben niet zo moreel gedreven.’

Vandaag promoveert Onno Blom op de biografie. Hij verwacht niet dat cum laude te doen, zei hij gisteravond: daarvoor is hij, vindt hijzelf, niet wetenschappelijk genoeg te werk gegaan.

Lees hier het interview met Onno Blom in de Volkskrant (€). Kijk hier naar Karina Wolkers en Onno Blom in De Wereld Draait Door.