Zeer opvallend artikel van Thomas de Veen en Gretha Pama in NRC Handelsblad over de biografie Het litteken van de dood, het proefschrift waarop Onno Blom promoveerde aan de Universiteit van Leiden. De eerste versie van dat proefschrift over Jan Wolkers werd namelijk verworpen door de promotiecommissie. Hoogleraar Willem Otterspeer, zelf biograaf van Willem Frederik Hermans, was de promotor van Blom en was door het oordeel van de commissie zeer verrast.

Onno Blom zou zijn biografie, waar hij toen al tien jaar aan had gewerkt, helemaal moeten omwerken. Dat zou zeker een jaar kosten, schatte de promotor. Een tweede commissie keurde het manuscript in september alsnog goed. Dat was flink veranderd, maar niet fundamenteel.

Lees hier de gang van zaken aan de Leidse universiteit waar alles procedureel goed is gegaan, aldus decaan Mark Rutgers.

De woorden die Onno Blom uitsprak aan het einde van de uitzending van De Wereld Draait Door die geheel aan de biografie gewijd was, komen nu ook in een wat ander licht te staan.

Matthijs van Nieuwkerk: Jij gaat morgen promoveren. Dat zou cum laude kunnen zijn.
Onno Blom: Het kan. Ik houd daar oprecht geen rekening mee.
MvN: Want?
OB: Nou, ik denk dat niet alle academici het als heel academisch beschouwen.
MvN: Want?
OB: Nou, wat ik heb gedaan is een ongelooflijk intiem portret geschreven van een, ja, ik heb geprobeerd Jan Wolkers tot leven te kussen en ik ben heel dichtbij gebleven en ik heb mij niet gewaagd aan theoretisering. En dat wordt soms op de academie wel vereist. Maar je weet het nooit, Matthijs. Misschien, allemaal een schietgebedje.