Directeur van het Artistiek Bureau en oud-redactielid van Tzum Nick ter Wal is genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium in de categorie literatuur. Kasper van Hoek, kunstenaar en geluidsartiest, is de andere genomineerde. De winnaar krijgt van de gemeente Groningen een toelage van € 6000,- om een literair werk te produceren en te presenteren. Naast een winnaar in de categorie literatuur wordt er ook een winnaar in de categorie beeldende kunst gekozen. Hebdrik de Vries was naast schrijver ook beeldend kunstenaar, vandaar.

Op zaterdag 9 december tijdens Wildvang in het CBK maakt wethouder Paul de Rook bekend welke twee talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor jonge, professionele kunstenaars. Kunstenaars t/m 35 jaar konden voor het stipendium een plan indienen.

Nick ter Wal werkt bij antiquariaat Fokas Holthuis en was de samensteller van De kunst is mijn slagveld, het brievenboek van Nanne Tepper. Samen met Roos Custers stelde hij Literaire wandeling Groningen samen. Kasper van Hoek publiceerde eind 2016 De shopper’s high waarin zijn blogs over supermarktbelevenissen werden gebundeld.

De jury bestaat dit jaar uit: Andrea Möller (voorzitter), Barend van Heusden, Joost Oomen, Matthijs Sanders, Aimée Terburg en Eva Weerts.