Tussen alle commotie door zouden we bijna vergeten te melden dat Utrecht vandaag officieel ‘UNESCO City of Literature’ is geworden. Uit het persbericht:

Utrecht is door UNESCO benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. Dat maakte Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO vandaag bekend in Parijs. De titel is permanent; Utrecht mag zich voor de eeuwigheid ‘UNESCO City of Literature’ noemen.

Met de toekenning verwerft Utrecht een plaats in het ‘Creatieve Steden Netwerk’ van UNESCO, waar steden als Edinburgh, Barcelona, Krakau en Praag al deel van uitmaken. Naast Utrecht krijgen ook Bucheon, Durban, Lillehammer, Manchester, Milaan en Québec City de UNESCO-status. De Gemeente Utrecht verwacht dat aansluiting bij dit netwerk een internationale boost zal geven aan het literaire leven in de stad. Dat is voor auteurs uit een relatief klein taalgebied een groot voordeel. Leden van het netwerk worden geacht een culturele bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

Wat maakt Utrecht tot literatuurstad?
• Utrecht heeft een literatuurgeschiedenis van maar liefst 1300 jaar. Iconen zijn bijvoorbeeld het vroeg-middeleeuwse handschrift het Utrechts Psalter dat sinds 2015 op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt en het eerste gedrukte boek van de Noordelijke Nederlanden (1473).
• Ook vandaag de dag bruist het literaire leven in Utrecht met een groot scala aan boekhandels, bibliotheken, scholen, universitaire opleidingen en uitgeverijen.
• Utrecht kent diverse grote literaire evenementen en festivals als De Nacht van de Poëzie, het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en het International Literature Festival Utrecht.
• De eerste openbare bibliotheek van Nederland stond ook in Utrecht; inmiddels bestaat de Bibliotheek Utrecht 125 jaar. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe hoofdvestiging, in het monumentale pand van het voormalig postkantoor aan de Neude.
• De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma en Ingmar Heytze.
• Utrecht is de thuishaven van nijntje. Miljoenen kinderen wereldwijd leerden lezen dankzij de wereldberoemde kinderboeken van Dick Bruna.

En ze waren natuurlijk blij daar in Utrecht: