Op Neerlandistiek, online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, wijdt Marc van Oostendorp een beschouwing aan de fotografie van Ilja Leonard Pfeijffer, dat wil zeggen aan de foto’s die hij met zekere regelmaat op Instagram publiceert.

Het stukje begint weinig belovend met de verzuchting: ‘Het is moeilijk te zeggen wat de mogelijke relaties zijn tussen iemands geschriften en zijn foto’s.’ Is er verband tussen de kleurrijke, scherpe en gedetailleerde foto’s en de exuberantie van Pfeijffers teksten, vraagt de onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek, zich af. Hij gaat daar niet op in, want: ‘[…] het kan ook aan het door hem gekozen Instagram-filter liggen.’

Van Oostendorp bespreekt een foto die Pfeijffer maakte van een man met een opvallende gele stropdas en een sigaartje in een mondhoek: hij kijkt naar het scherm van zijn telefoon. Achter de ruit waar hij voor staat is, door de weerspiegeling met enige moeite, een andere figuur te ontwaren die ook op een schermpje staart. We zien dus ‘twee mensen met een scherm tussen hen in die ieder naar een scherm kijken — misschien wel met een upgeloade foto.’

‘Upgeloade’? ‘Geüploade’, schrijft Van Dale voor. Misschien vergist Van Oostendorp zich hier doordat hij twee regels uit Idyllen van Pfeijffer citeert:

Ik maak een foto, load hem up. Met één keer klikken
kan ik ook eindelijk een goed verhaal vertellen.

Natuurlijk is ‘load hem up’ ook niet goed. ‘Upload hem’, moet dat zijn, maar dat komt qua metrum niet mooi uit en bovendien kan worden verondersteld dat het ironie is (of satire, zoals Van Oostendorp meent) dat een dichter en schrijver pas een goed verhaal kan vertellen nu hij kan fotograferen. De smartphone en de sociale media als redding van de literatuur.

Ilja Leonard Pfeijffer plaatst zijn foto’s op Instagram, waar hij zich overigens nadrukkelijk afficheert als ‘Dichter en schrijver. Poeta e scrittore’ en niet als fotograaf. De foto’s laten inderdaad zien dat hij een scherp oog heeft voor detail en kleur.

De gebruikte hashtags zijn bijna altijd dezelfde:

#streets #citywalk #poetry #urbanexploration #streetphotography #citylife #ig_liguria #liguria_super_pics #loves_united_genova #ig_genova #igersitalia #ig_italia #ig_italy #ilsecoloxix #genovamorethanthis #loves_liguria #streetincolor #excellent_italy #everybodystreet #streetview #citystreets #liveauthentic #streetselect #fromstreetswithlove #storyofthestreet #urbanphotography #wearethestreet #streets_vision #outofthephone #shotoniphone

Daar zou je dan weer een gedicht in kunnen zien.